top of page
Søg

Adventskransens historie er forholdsvis ny, men hvordan startede denne tradition, hvad er dens betydning og hvor har den sin oprindelse?


I Danmark har vi mange traditioner for at fejre julens komme, og én af de mest udbredte juletraditioner i nyere tid, er adventskransen med de fire lys og . Hvor hvert lys repræsenterer en søndag i advent.

Adventstiden markerer oprindeligt begyndelsen på den åndelige forberedelse til Jesus komme. Det er af gammel dansk kristen tro en tid hvor man fastede, også kaldet bodstiden.



Adventskransens tradition

Advent starter med, hvad der kaldes første søndag i advent. Det er den 4. søndag før juledag og hver efterfølgende søndag, tændes et lys ad gangen frem mod juleaften. Man starter med, første søndag i advent, at tænde et lys og slukke det når det ca. har brændt en 1/4 del.

Den anden søndag i advent tændes det samme lys, samt et nyt lys og de brænder igen begge en 1/4 del sådan at det første lys nu er halvt. Så fremdeles går man frem indtil den 4. søndag, hvor alle fire lys i kransen er tændte og i fire forskellige højder. Falder juleaften ikke på den 4. søndag i advent tændes kransen igen selve juleaften.


Hvor kommer adventskransen fra?

I 1920´erne og 1930´erne var adventskransen kun kendt i de Sønderjyllandske egne, men i 1939-40 blev den udbredt over hele landet da blomsterhandlere tog den til sig i deres sortiment.

Efter Anden Verdenskrig blev lysene i adventskransen et symbol på håb og frihed og de røde bånd som kransen bindes med, blev i sammenspil med de hvide lys, et folkeligt nationalt symbol, både religiøst og politisk. I 1946 var den så almindelig, at den blev afbildet på årets danske julemærke.


Adventskransens rejse til Danmark

Den oprindelige tradition er opstået omkring 1800 i de nordtyske, protestantiske brødremenigheder og spredte sig til Sønderjylland omkring 1900. I katolske miljøer i Nordeuropa er båndene lilla, ved således at bruge den liturgiske bodsfarve* understreges det, at det er bodstidens* lyskrans.

Efter den danske tradition har båndene dog været røde i de fleste adventskranse herhjemme siden 40’erne.


Hvordan laves en meget traditionel dansk adventskrans?

En adventskrans er en dekoreret krans af gran, lys, bånd og pynt. Det inderste af kransen består af en en fast bundet ring af halmstrå (fås i større og mindre kranse). Derefter fæstner man en masse grangrene i den tætte halmkrans, således at den bliver helt grøn og dækket af skønne nuancer af gran.

Den grønne krans af gran dekoreres med røde silkebånd, der bindes som fire sløjfer og sættes ud for hvert lys – hænges adventskransen op, anvendes der yderligere tre lange røde silkebånd som bindes om kransen og samles i en spids trekant.

Kransen pyntes oftest yderligere med kogler, kugler, små nisser, tørrede pyntebær/æbler og lign.


Adventskranse i dag

Adventskransen bliver mere og mere personlig, og vi ynder at lave noget nyt og inspirerende hvert år. Der bruges sukkulenter, hyacinter, hortensiaer, efeu, præserveret eller vokset mos, bær eller blomster. Vi tilføjer julepynt, lyskæder, popcorn, skumfiduser, frugter og meget andet. Det er kun fantasien, som sætter grænser i nutidens adventskranse. Det behøver heller ikke længere at være en krans, men alle former bruges. Vi elsker det finurlige og anderledes.

Det traditionelle er dog stadig de 4 lys.


*bodsfarve, er farven lilla og betyder faste-farve. *bodstiden, er en given periode hvor man faster.

Comments


bottom of page