top of page
Søg

Vi kigger på fladskærme, mobilskærme, computerskærme, men glemmer skærmene på lamperJa, lækre ser de ud, når de hænger der dekorativt ned fra loftet og spreder hygge. Mange moderne lamper har ”skærme” af gennemsigtigt glas eller er så brede, at man kan kigge direkte op i dem til lyskilden.


Men pas på, lamperne er ikke helt, hvad de udgiver sig for!


Har du nogensinde kigget lige direkte op i solen, kørt på en mørk vej og den modkørende bil glemmer at blænde ned eller kigget direkte ind i en stærk glødepære? Så har du sikkert oplevet den ubehagelige følelse i øjnene af blænding, som gør, at du bliver nødt til at kigge væk. Vi har brug for lys, men vi er ikke skabt til at kigge direkte ind i lyskilden.


Derfor opfandt man lampeskærmen. Det var dog ikke kun for at undgå blænding eller at gøre lampen mere dekorativ at se på. Lampeskærmene har mange andre funktioner.

Lampeskærmene skal være arkitektoniske og smukke at se på, de skal komplimentere vores indretning og tilføre et “wauw element”, men de skal så meget mere.


Lampeskærmene er med til at forme lyset, sprede det, og lede det hen i rummet, hvor vi gerne vil have lys, uden at det skaber ubehagsblænding. Lampeskærmene dirigerer og forstærker lyset, samtidig med at de beskytter vores øjne for ubehag.

En smuk belysning kan tage din indretning til et andet niveau.


Derfor undrer jeg mig over, at så mange nye, moderne lamper har ”skærme” af gennemsigtigt glas eller er så brede, at man kan kigge direkte op i lyskilden.

Gennemsigtige skærme eller vidtåbne modeller med store omkredse gør jo ingen større nytte netop som afskærmere.
For at disse lamper ikke blænder eller skaber ubehag, er du nødt til at dæmpe lysstyrken. Dermed reduceres lampen til et dekorativt element med stemningsbelysning.


Men stemningsbelysning og dekoration er ikke det eneste, vi har brug for i vores hjem. Vi bor i et land med mange, lange, mørke måneder og har brug for god belysning. Alligevel ser man ofte disse lamper hænge lige dér, hvor vi har brug for lyset allermest: Oven over spisebordet eller sofabordet. Som belysning ved køkkenbordet. Som læselamper ved sengen eller ved en lænestol. Eller som eneste lyskilde i et mørkt badeværelse, hvor man virkelig har brug for et stærkt, forstærket funktionslys for at kunne se ordentligt og lægge en god makeup.


Vi bruger meget tid på at kigge på skærme i vores generation - gør dig selv den tjeneste, at du også kigger på lampeskærme og lyset som udsendes fra lampen næste gang, du skal ud at investere i en ny lampe. Vi bruger mest af alt vores lamper som dekoration, men helt ser ud til at have glemt deres funktion.


Vi tager for givet, at lampen selvfølgelig leverer det, som en lampe mellem linjerne lover - god belysning.


Det er dog langt fra tilfældet!


Så mit råd: Se på lyset og spredningen af dette, såvel som på lampen!
Comments


bottom of page